3 Haziran 2019 Pazartesi

Daem Chess Studio ile Satrancınızı geliştirin

Daem Chess Studio,Satranç tüm dünyada her yaştan milyonlarca insanın ilgi duyduğu köklü bir geçmişi olan kadim bir alandır. Birçok insanın bildiği şekliyle tahta üzerinde iki kişi ile karşılıklı oynanan bir oyun olmanın çok ötesinde anlam taşır. Tüm dünyada bir spor dalı olarak kabul edilir. Ulusal federasyonlarla temsil edilir. Uluslararası düzeyde Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) ile temsil gücüne kavuşmuş saygın bir spor dalıdır. Ulusal ve uluslararası şampiyonaları ve ligleri, Dünya Satranç Şampiyonluğu ünvan maçları ve hatta kendisine özel Olimpiyatları olan bir spor dalıdır.
Hep şöyle düşünülür: Bilgisayarlar bütün olasılıkları hesaplayabilir ve o nedenle bilgisayarla oynamak deliliktir.
Bu kesinlikle doğru değildir. Satranç oyununda (bilimsel açıdan) sonsuz kabul edilebilecek sayıda hamle olasılığı mevcuttur. Bilim adamları yıllardan beri satrançtaki olasılık sayısını bulmaya çalışmaktadırlar. Bu konuda ilk teoriyi 1950 yılında “Satranç Oynaması İçin Bilgisayar Programlamak” isimli bir makale yayınlayan Claude Elwood Shannon hazırlamıştır. Shannon Sayısı diye bilinen teoriye göre yaklaşık konum sayısı 10 üzeri 43 tür.
Ancak gelişen teknoloji sayesinde yapılan son hesaplamalara göre yaklaşık 10 üzeri 123 farklı pozisyon oluşabilmektedir. Bu muazzam büyüklükte bir rakamdır. Satrançtaki olası pozisyon sayısının ne kadar büyük olduğunu ifade edebilecek bir benzetme yapmak neredeyse imkânsızdır. Bu da pratikte şu anlama gelir; günümüz teknolojisine sahip dünyadaki bütün bilgisayarlar bir araya gelseler ve teknolojik ömürlerini doldurana kadar sürekli çalışsalar dahi bütün olasılıkları hesaplayamazlar. O nedenle bu bilgi birinci önermeyi çürütür. Yani bilgisayarlar bütün olasılıkları hesaplayamazlar.
İkinci önerme (bilgisayarlara karşı oynamak deliliktir önermesi) farklı bir konudur; bilgisayara karşı oynamak elbette çok zordur. Günümüzde bir cep telefonunda çalışan ortalama bir satranç programının bile Büyük Usta (GM)’ları yenebildikleri biliniyor. Ancak bu gerçek; bilgisayar için satranç kullanımı konusunda bizi umutsuzluğa değil bilakis bir fırsata yönlendirmelidir. İnsan davranışlarını simüle eden satranç programları da vardır. Bir insanın yapabileceği hataları yapmaya programlanmış ve antrenman yapmaya uygun, kendi gücünüzü ölçmeye ve geliştirmeye yardımcı olacak satranç programları mevcuttur. Esasen DCS de bunlardan biridir.
Satranç oynamayı hiç bilmiyor olmanız ya da ünvanlı usta bir oyuncu olmanız DCS içinde kendinize göre bir şeyler bulamayacağınız anlamına gelmez. DCS her seviyeden oyuncuya hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Hiç bilmeyenler oynamayı öğrenir, biraz bilenler daha iyi oynamayı öğrenir, iyi oyuncular daha iyi olmak için kendilerine uygun antrenman araçlarını kullanabilirler.
Sayfanın devamını (veya DCS kullanım kılavuzunu) okuyarak DCS’nin beğeneceğiniz özellikleri hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Daem Chess Studio – Oyun
DCS içinde oyun oynamanız için ELO gücü 850 ile 2691 arasında değişen yaklaşık 200 farklı rakip sizi bekliyor. İster puanlı maç yapın ister dostluk maçı, DCS içerisindeki rakipleriniz canınız ne zaman isterse sizinle maç yapmaya hazırdır.
Daem Chess Studio – Antrenman
Puanlı oyunlar ve turnuvalar dışında yedi farklı antrenman aracı mevcut. Bu antrenmanların her biri farklı içeriğe sahip ve oyununuzu ilerletmeniz için size yardımcı olacaklar…
Daem Chess Studio – Eğitim
DCS İçinde 37 dersten oluşan bir öğrenme eğitim seti bulacaksınız. Bu eğitimler sayesinde taşların adını bile bilmeyen bir kişi satranç oynamayı öğrenebilir.
Veritabanı
DCS Oyun veritabanı kendine has özellikler içerir. Google tarzı arama yetenekleri barındıran DCS veritabanı kesinlikle farklı bir deneyimdir. DCS İle dilediğiniz kadar çok sayıda ve dilediğiniz büyüklükte veritabanları oluşturabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Taşların Puan Değerleri - Satranç

Satranç sporunda yer alan taşların değerlerinin puanları şu şekildedir. Vezir 9 puan, Kale 5 puan, At ve Fil 3'er puan, Piyon 1 puan ve ...