2 Haziran 2019 Pazar

Çocuklarımıza neden satranç öğretmeliyiz.?

Çocuklarımıza neden satranç öğretmeliyiz.? Fotoğraf : http://nychesskids.com

Çocuklarımıza Neden Satranç Öğretmeliyiz. ?

Satranç aktif olarak oynanan dünyanın en eski oyunlarından biridir, belki de en eskisidir. Satrancın milattan önce dördüncü yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir ancak satranca dair tarihi kalıntılar milattan sonra 6. Yüzyılda Hindistan’daki Gupta İmparatorluğuna dayanmaktadır. O dönemde askeri strateji becerilerini geliştirmek için oynanan satranç günümüzde profesyonel olarak da oynansa da genellikle hobi olarak oynanmaktadır. Ancak, satranç oyunun insan beynine onlarca faydası olduğu, yaşlı genç herkes tarafından oynanması gereken bir oyun olduğu artık bilimsel delillerle desteklenmektedir. Satrançla iç içe yaşayacağınız altı ay size hafıza, analitik düşünme, okuma anlama gibi alanlarda gözle görülür faydalar sağlayacaktır.

Peki Satrancın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları nelerdir. ?

Okuma anlama

Aslında internette bu konuyla ilgili bir araştırma yapsanız belki de böyle bir maddeye rastlamazsınız. Ancak kişisel olarak da gözlemlediğim bu fayda satrancın bence en önemli faydasıdır. Satranç sayesinde okuduklarınızı daha rahat anlar daha hızlı okursunuz. Günümüzün en önemli sorunlarından birisinin odaklanma ve okuduğunu anlama olduğunu kabul edersek bu katkının hayat kalitesini yükselteceği aşikardır. Özellikle çocuklarda bu beceri gelecekleri için aşırı önem arz etmektedir. Bu yüzden çocuklara 6-7 yaşlarında öğreteceğiniz satranç oyunu onların geleceğini etkileyecektir.

Hafıza

Satrancın hafızayı güçlendirdiği ve özellikle Alzheimer hastalığının etkilerini azaltmada etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Aktif bir satranç oyuncusu olarak gelecekteki hafıza sorunlarınıza önlem almış olacaksınız.

Analitik Düşünme

Çocuklarınıza kazandırmanız gereken en önemli becerilerden birisidir, analitik düşünme becerisi. Bu çocuğunuzun çevresindeki sorunlara sorgulayıcı bir mantıkla yaklaşmasını ve var olan çözüm yollarından en etkili ve verimli olanını seçmesini sağlar. Kısaca analitik düşünme çözüm odaklı düşünmedir ve satranç oynayan bir kişi, tahta başında en iyi hamleyi bulmak için uzun uzun düşünmek zorunda olduğundan analitik düşünme becerisi gelişecektir.

Karar Verme

Bir satranç oyuncusu oyun sırasında her bir hamle için uzun uzun düşünmek ve en iyi hamleyi bulmak zorundadır. Dolayısıyla her bir hamle için etkili karar verme mekanizmaları ayrı ayrı çalışır. Böyle bir kişinin gerçek hayatta aldığı kararlar, başka kişilerle kıyaslandığında çok daha isabetli olacaktır.
Sonuç olarak satranç hayatın en önemli alanlarına, düşünme, araştırma ve karar alma süreçlerine önemli katkıları olan bir zihin sporudur. Böyle bir sporu öğrenmek ve çocuklara öğretmek gerekir. Satranç öğrenmek için internette binlerce kaynak var. Türkçe kaynakların sayısı yetersiz olsa da, kodflex ve satrancdersleri.com adreslerindeki satranç dersleri size büyük katkı sağlayacaktır.[:]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Taşların Puan Değerleri - Satranç

Satranç sporunda yer alan taşların değerlerinin puanları şu şekildedir. Vezir 9 puan, Kale 5 puan, At ve Fil 3'er puan, Piyon 1 puan ve ...